top of page
  • Forfatterens bildeMarta Eggertsen

Dagslys

Oppdatert: 7. sep. 2021


Daglys gir oss energi, skrur opp humøret og forbedrer søvnrytmen, slik at søvnen blir dypere og bedre. Derfor er det ideelt for oss å få så mye dagslys inn i boligen som mulig, slik at vi kan følge den naturlige dagslysrytmen. I tillegg til helseverdien kan gode lysforhold og sol øker også verdien av boligen med 100.000 til 200.000 kroner.


Så her er en liste som jeg går igjennom med mine kunder for å gi bedre dagslysforholdene. Jeg håper flere kan bruke den.


Åpne opp og bedre lysfordelingen

Det er vanlig at spesielt de eldre boliger har mange små og mørke rom. Det kan derfor være en fordel å åpne opp og kanskje fjerne noen vegger og tenke større og åpne rom langs fasaden. Alternativt kan man også se på innervegger med glass og bedre plassering av vinduer i fasen for å få dagslyset lengere inn i rommet.



Mere lys

En måte å øke mengden dagslys på, er gjennom å øke vinduspartier og takvinduer/vinduer for flate tak i hjemmet. Takvinduer/vinduer for flate tak gir for eksempel mer enn dobbelt så mye lys som vanlige fasadevinduer.



Bruk riktig glass

Valg av riktig glass kan ha avgjørende effekt på hvor mye dagslys slipper inn i boligen. Glasset lystransmisjons faktor LT er et uttrykk for hvor mye lys slipper igjennom glasset, jo høyere LT faktor jo mere dagslys får slippe inn. Jeg vil anbefale å bruke minst glass med lystransmisjon på 70% eller LT 0,7.


Møblering ute og inne

Tenk på møbler og objekter inne og ute som mulige skyggeelementer for dagslyset. Ønsker du mer dagslys så flytt forhindringer slik at lyset kan slippe lengere inn. Kanskje kan sofa stå mot innerveggen og ikke vinduet?



Godkjent oppholdsrom

Er det ønskelig med et ekstra oppholdsrom så husk at dette må også ha gode dagslysforholdene og utsyn. Er det ønskelig med vurdering av dagslys så kan jeg hjelpe til. Jeg vurderer dagslys i alle mine prosjekter.




74 visninger0 kommentarer
bottom of page